Het eerste CAD-model

De eerste stap die gezet is ter voorbereiding van het 3D printen van mondstukken is het modelleren van een standaard mondstuk in Solidworks. Een van de groepsgenoten speelt saxofoon en had thuis zelf twee mondstukken die gemodelleerd konden worden. We hebben hierbij gekozen om een RVS mondstuk van het merk Berg Larsen te modelleren.

Een andere optie was geweest om een hard rubberen Selmer S80 mondstuk te modelleren. Dit is een van de meest gebruikte (beginners/standaard) mondstukken die gebruikt wordt voor de alt-saxofoon. We hebben echter toch gekozen voor het RVS mondstuk omdat we het CAD-model willen 3D-printen in titanium. Als we dan het Selmer mondstuk zouden printen, zouden we een mondstuk dat niet ontworpen is als metalen mondstuk in een metaal vervadigen en voor een eerste test leek ons dat minder logisch dan het gebruiken van een metalen mondstuk om in titanium te printen.

Door het mondstuk zorgvuldig op te meten hebben we een redelijk accuraat SolidWorks model gekregen van het mondstuk. De volgende stap is om dit model op te sturen naar Layerwise en ons verder te gaan verdiepen in de wetenschap van het mondstuk om zo interessante/innovatieve/unieke aanpassingen te kunnen maken aan het mondstuk.

Het enige noemenswaardige verschil tussen het echte mondstuk en het model is de afronding van het deel waar de saxofonist zijn tanden op zet. Bij het echte mondstuk is dit een dubbelgekromd vlak en in het model is dit een enkelgekromd vlak. In nieuwe versies van het model kan dit eventueel worden aangepast.