About my blog

In this project we will reverse engineer a mystical part of the saxophone: the mouthpiece. Focused on optimizing the acoustic properties, this includes making CT-scans, parametric modeling and high-grade metal printing. You will autonomously contact several experts and well known (jazz)musicians. Experience with reed or woodwind instruments is preferred! (Expert: Zjenja Doubrovski)

Categories

Disclaimer

De meningen ge-uit door medewerkers en studenten van de TU Delft en de commentaren die zijn gegeven reflecteren niet perse de mening(en) van de TU Delft. De TU Delft is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van hetgeen op de TU Delft weblogs zichtbaar is. Wel vindt de TU Delft het belangrijk - en ook waarde toevoegend - dat medewerkers en studenten op deze, door de TU Delft gefaciliteerde, omgeving hun mening kunnen geven.

How It’s Made 1980: Metal saxophone mouthpiece

Hieronder is een Youtube filmpje (in slechte kwaliteit) te zien hoe metalen mondstukken geproduceerd worden. Simpelweg met een meerassige CNC-frees wordt pakweg het hele mondstuk gevormd. Waarschijnlijk worden deze wel nabewerkt om een goed geluid te vinden. 

De CNC methode kent natuurlijk een hoop beperkingen op het vlak van vormvrijheid. Hiermee kunnen we dus inspelen met het ontwerpen van onze eigen mondstukken om hopelijk tot verrassende resultaten te komen.  

Hieronder staat ook een illustratie van het saxofoonmondstuk met de terminologie van de onderdelen van het mondstuk erbij.

Mondstuk

EDIT1:In het tweede filmpje zie je hoe een hard rubberen mondstuk geproduceerd wordt.

EDIT2: En het laatste filmpje is eigenlijk wel het mooist om te zien. Daar zie je heel duidelijk hoe met behulp van een draaibank en een frees een houten mondstuk wordt gemaakt.

http://youtu.be/BoJ7kDzobkU

http://youtu.be/q6fHG4VpFJY

http://youtu.be/NaM1ADKbOcQ

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

© 2011 TU Delft