About my blog

In this project we will reverse engineer a mystical part of the saxophone: the mouthpiece. Focused on optimizing the acoustic properties, this includes making CT-scans, parametric modeling and high-grade metal printing. You will autonomously contact several experts and well known (jazz)musicians. Experience with reed or woodwind instruments is preferred! (Expert: Zjenja Doubrovski)

Categories

Disclaimer

De meningen ge-uit door medewerkers en studenten van de TU Delft en de commentaren die zijn gegeven reflecteren niet perse de mening(en) van de TU Delft. De TU Delft is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van hetgeen op de TU Delft weblogs zichtbaar is. Wel vindt de TU Delft het belangrijk - en ook waarde toevoegend - dat medewerkers en studenten op deze, door de TU Delft gefaciliteerde, omgeving hun mening kunnen geven.

Gesprek met Leo van Oostrum, de conclusies

4 oktober hadden wij het grote genoegen om met saxofonist Leo van Oostrum in gesprek te komen.

De belangrijkste dingen daaruit waren:

Wat voor invloed het materiaal heeft op de klankkleur is moeilijk te voorspellen. Het doet vermoeden dat dus niet het materiaal maar de vorm van het mondstuk de grootste invloed heeft. Je moet daarbij wel bedenken dat verschillende materialen (rvs, expoxy, hout, plastics) heel anders aanvoelen en het gevoel van spelen sowieso anders is. 

De vorm van de binnenkant van het mondstuk is het belangrijkst. Er zijn een drietal vormen die invloed lijken te hebben, de aanwezigheid van een "kamer", de vorm van de baffle en de vorm van de tip rail. (zie ook de afbeelding hieronder voor een idee over welke delen we praten). 

 

Stukje geschiedenis: De afbeelding hierboven is een mondstuk zoals Adolf Sax die in gedachten had. Met een duidelijk zichtbare kamer. In modernere mondstukken is die kamer zo goed als verdwenen en een buis geworden. Het effecht van een kamer is, aldus Leo, dat het meer kracht kost om te bespelen. Daarbij hoort dat juist door die inspanning er ook veel invloed kan worden uitgeoefend op de lucht die het mondstuk verlaat, het bepalen van klank dus. 
In de moderne mondstukken wordt de lucht bij wijze van "jet-stream" door het mondstuk gejaagd. De meningen zijn verdeeld of dan de lucht (lees klank) nog beinvloedbaar, of mooi is.
  

 

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

© 2011 TU Delft