Objet vs. FDM

Afgelopen weekend zijn de twee geprintte mondstukken (de witte uit de FDM machine van BK en de blauwe uit de Object machine op IO) getest door Bob. De bevindingen waren als volgt:

– Het FDM-mondstuk was moeilijk te bespelen, dit komt waarschijnlijk door de ruwheid van de print (de layer-thickness is 0.25 mm, en dat kun je zien en voelen). Door deze ruwheid kon het rietje de ingang van het mondstuk slecht afsluiten waardoor het geluid moeilijk te controleren was en de hoge tonen nauwelijks te bereiken waren.

– Het Objet-mondstuk deed het een heel stuk beter, verrassend goed zelfs. Het geluid was vergelijkbaar met het originele model (al was het volume iets minder, dit is niet per-se goed of slecht). Hij was echter wel makkelijker te bespelen, dit komt omdat de tip-opening van het Solidworks model iets kleiner was dan de tip-opening van het originele mondstuk.

Er zijn twee conclusies die uit deze test te trekken zijn. Als eerste zijn we erachter gekomen dat Objet een betere printmethode is voor proefmodellen dan FDM, en als tweede zijn we erachter gekomen dat het Solidworks model een werkend mondstuk opleverd en dus met een gerust hart naar Layerwise gestuurd kan worden.