About my blog

In this project we will reverse engineer a mystical part of the saxophone: the mouthpiece. Focused on optimizing the acoustic properties, this includes making CT-scans, parametric modeling and high-grade metal printing. You will autonomously contact several experts and well known (jazz)musicians. Experience with reed or woodwind instruments is preferred! (Expert: Zjenja Doubrovski)

Categories

Disclaimer

De meningen ge-uit door medewerkers en studenten van de TU Delft en de commentaren die zijn gegeven reflecteren niet perse de mening(en) van de TU Delft. De TU Delft is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van hetgeen op de TU Delft weblogs zichtbaar is. Wel vindt de TU Delft het belangrijk - en ook waarde toevoegend - dat medewerkers en studenten op deze, door de TU Delft gefaciliteerde, omgeving hun mening kunnen geven.

Objet vs. FDM

Afgelopen weekend zijn de twee geprintte mondstukken (de witte uit de FDM machine van BK en de blauwe uit de Object machine op IO) getest door Bob. De bevindingen waren als volgt:

– Het FDM-mondstuk was moeilijk te bespelen, dit komt waarschijnlijk door de ruwheid van de print (de layer-thickness is 0.25 mm, en dat kun je zien en voelen). Door deze ruwheid kon het rietje de ingang van het mondstuk slecht afsluiten waardoor het geluid moeilijk te controleren was en de hoge tonen nauwelijks te bereiken waren.

– Het Objet-mondstuk deed het een heel stuk beter, verrassend goed zelfs. Het geluid was vergelijkbaar met het originele model (al was het volume iets minder, dit is niet per-se goed of slecht). Hij was echter wel makkelijker te bespelen, dit komt omdat de tip-opening van het Solidworks model iets kleiner was dan de tip-opening van het originele mondstuk.

Er zijn twee conclusies die uit deze test te trekken zijn. Als eerste zijn we erachter gekomen dat Objet een betere printmethode is voor proefmodellen dan FDM, en als tweede zijn we erachter gekomen dat het Solidworks model een werkend mondstuk opleverd en dus met een gerust hart naar Layerwise gestuurd kan worden.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

© 2011 TU Delft