About my blog

In this project we will reverse engineer a mystical part of the saxophone: the mouthpiece. Focused on optimizing the acoustic properties, this includes making CT-scans, parametric modeling and high-grade metal printing. You will autonomously contact several experts and well known (jazz)musicians. Experience with reed or woodwind instruments is preferred! (Expert: Zjenja Doubrovski)

Categories

Disclaimer

De meningen ge-uit door medewerkers en studenten van de TU Delft en de commentaren die zijn gegeven reflecteren niet perse de mening(en) van de TU Delft. De TU Delft is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van hetgeen op de TU Delft weblogs zichtbaar is. Wel vindt de TU Delft het belangrijk - en ook waarde toevoegend - dat medewerkers en studenten op deze, door de TU Delft gefaciliteerde, omgeving hun mening kunnen geven.

Marco Kegel test de mondstukken

Afgelopen vrijdag kwam Marco Kegel met zijn saxofoon naar de TU om de door ons geprinte mondstukken te testen. Marco is een jazzmuzikant en speelt dus het meeste jazz.
Hij heeft zelf een stuk of tien mondstukken, waaronder van het merk Otto Link
en Brilhart. Het mondstuk van Otto Link, een oud mondstuk, is zijn favoriet.
Dit metalen mondstuk heeft veel power.

 

De zoektocht naar zijn mondstuk was een langdurige
kwestie, waarbij veel financiële middelen zijn ingezet. Marco was op zoek naar
een mondstuk dat makkelijk speelt, maar tegelijkertijd ook goed klinkt. Die
combinatie kon hij moeilijk vinden. Hij heeft veel verschillende mondstukken
geprobeerd, en heeft daarbij vooral gezocht naar mondstukken met een grote
kamer, en een kleine baffle, zodat het geluid, zoals hij zelf zegt, goed
geprojecteerd wordt.

Klank 

Opvallend aan de testresultaten was dat veel mondstukken qua klank erg op elkaar leken. Er waren veel mondstukken bij die een soort "hese" bijklank hadden. Marco gaf zelf de voorkeur aan de mondstukken die dit hese bijgeluid niet hadden, zoals het mondstuk dat van het originele Meyer mondstuk in plastic is gekopieerd en een het mondstuk "Inner tube". Dit laatste mondstuk is ontworpen zodat de overgang tussen de saxofoon en het mondstuk zelf geleidelijk wordt gemaakt. De saxofoon schuif je hierbij in de buitenste wand van het mondstuk, en om de binnenste wand van het mondstuk heen. 

De klank van het Berg Larsen mondstuk en van het nylon mondstuk was minder goed. Dit kwam door oneffenheden op deze mondstukken, waardoor het rietje niet goed tegen het mondstuk aan sloot. De klank van het titanium Meyer mondstuk was wel mooi. Marco kon een duidelijk verschil horen tussen de klank hiervan en die van de plastic mondstukken. De klank was warm met een randje erin.

Speelbaarheid

 De blauw plastic mondstukken speelden bijna allemaal gewoon makkelijk. Bij één mondstuk van blauw plastic was dit anders. Dit mondstuk was bij wijze van experiment zo gemaakt, dat de opening in de kamer alleen uit een klein gaatje met ongeveer een diameter van 3 mm bestond. Hier was geen geluid uit te krijgen. Het zou nog interessant kunnen zijn om dit gaatje steeds iets groter te maken, en te kijken wanneer het groot genoeg is om er wel geluid uit te kunnen krijgen. 

De oneffenheden in de eerder beschreven Berg Larsen en nylon mondstukken zorgden ervoor dat de bespeelbaarheid hiervan minder goed was. Het andere titanium mondstuk, het Meyer mondstuk, speelde wel duidelijk zwaarder dan de blauw plastic mondstukken.

Bruikbaarheid

Zoals wel duidelijk is, is het wel belangrijk om bij sommige mondstukken de oneffenheden weg te halen, voordat deze mondstukken werkelijk bruikbaar zijn. Ook het mondstuk met slechts een klein gaatje in de kamer als opening is niet goed te gebruiken.

Een ander probleem was dat een aantal mondstukken niet ver genoeg over de saxofoon heen konden schuiven. Hierdoor kon de saxofoon niet goed gestemd worden en werden ook de klank en het bereik beïnvloed. Om deze mondstukken te kunenn gebruiken moeten ze hierop wel aangepast worden.  

Marco zei tijdens het interview dat hij zelf zou kiezen voor het originele Meyer mondstuk van blauw plastic. Dit mondstuk blaast makkelijk en de klank is goed, zonder hese bijgeluiden. 

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

© 2011 TU Delft